SpaceX, compania lui Elon Musk (care detine si compania producatoare de masini electrice Tesla) a inceput constructia rachetei Starhip care ar putea sa duca in spatiu un numar de 100 de pasageri sau incarcaturi de 100 de tone. Racheta are o inaltime de 49 de metri si o circumferinta de 9 metri.

Racheta este reutilizabila si va fi propulsata de un boster SuperHeavy de 68 de metri inaltime si circumferinta de 9 metri care are 36 de motoare Raptor.

SuperHeavy va fi cea mai mare racheta purtatoare care s-a construit vreodata. Practic SuperHeavy este de doua ori mai puternica decat Saturn V, racheta care a dus primii oameni pe Luna.

SuperHeavy si Starship atasate impreuna vor fi cu 6 metri mai inalte decat Saturn V.

In cazul lui SpaceX vorbim practic de doua rachete deoarece boosterul SuperHeavy functioneaza la randul lui ca o racheta care se va intoarce pe Pamant dupa ce se va detasa de partea de sus Starhip care contine echipaj si incarcatura cargo. Dupa despartire Starship isi va porni motoarele si isi va continua misiunea in spatiu.

In prezent se fac teste cu diverse parti ale rachetei pe santierul din Boca Chica, Texas.

In Ianuarie Elon Musk declara ca isi propune sa contruiasca 100 astfel de rachete reutilizabile pe an. O cifra extraordinar de mare, ceva fara precedent.

Pentru a realiza acest lucru Elon Musk a inceput un vast ansamblu de recrutari in Boca Chica de ingineri si tehnicieni.

Gearbest  promotion