The Hyperloop One XP-1

A fost testat in desertul Nevada, faimosul tren care trebuie sa prinda 1000 de kilometri la ora. In acest test, Hyperloop One XP-1 a accelerat in 300 de metri pana la viteza de 310km la ora. Testul a fost realizat de compania Hyperloop One.

Conceptul descoperit in anii 1950-60 consta din faptul ca trenul actionat magnetic se deplaseaza intr-un tub vidat astfel ca nu mai exista forte de frecare. Aceasta idee a fost readusa in actualitate de Elon Musk fondatorul si patronul companiilor Tesla si SpaceX. Acesta nu are nici o legatura cu firma care a facut testul si are propria companie care se numeste intr-un mod amuzant: "The Boring Company".

Elon Musk a declarat ca are aprobare guvernamentala "verbala" pentru a construi un hyperloop subteran care sa lege New York, Philadelphia, Baltimore si Washington D.C.

Pentru cei care nu stiu si Romania a avut in vedere un concept de tren rapid asemanator prin anii 1970. Stralucitul inventator Henri Coanda proiectase un tren care trebuia sa circule printr-o retea de conducte pe baza diferentei de presiune. Desi initial Ceausescu nu a fost incantat de proiect, ulterior s-a razgandit si a acceptat sa finanteze proiectul, mai ales in ideea transportului de marfa. Au existat mai multe experimente dintre care cel mai important s-a facut intre Baia Mare si Caraorman. Din pacate moartea savantului, problemele tehnice si lipsa fondurilor a intrerupt acel proiect.

Desi investitia initiala in infrastructura ar fi foarte mare, aceasta va fi recuperata foarte repede deoarece costurile de utilizare sunt mult mai scazute decat la sistemele din ziua de azi.

Realizarea Hyperloop-ului ar revolutiona industria transportului. O calatorie Bucuresti - Viena s-ar putea realiza in doua ore, mai repede decat cu avionul.

Gearbest  promotion